Bazsalikom

Ocimum basilicum

A bazsalikom története

A trópusi területekről származó illatos fűszernövényt már az ókori kultúrákban is ismerték, becsülték. Nevét egyesek a görög basileus, magyarul király szóból eredeztetik, és a királyok növényének tartják, mivel az uralkodók felszenteléséhez használt olajban is tettek bazsalikomot. Mások a mitológiai baziliszkus sárkánnyal hozzák összefüggésbe a növényt, és mint a baziliszkusz ellenszerét tartották.
Nálunk évszázadokkal ezelőtt honosodott meg, mostanra a kiskertek, balkonládák közkedvelt szereplője.

A bazsalikom gyógyhatásai

A bazsalikom jótékony hatásai igen sokrétűek. Levele többek közt illóolajokat (pl. linaloolt, tárkonyt, kámfort) tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonságúak. A- és C-vitamin tartalma miatt ismert antioxidáns hatású növény.
Ásványi anyagokban is gazdag, kálium, mangán, réz és magnézium van benne. A kálium segít a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.
A bazsalikom gyógyteaként használható az emésztés serkentésére, puffadás ellen, vagy étvágygerjesztőként, illetve köhögés csillapítására.
Jellegzetes, csodás illatát sem a legyek, sem a szúnyogok nem kedvelik, ezért célszerű egy-egy cseréppel az ablakban, erkélyen is nevelni belőle.

Hogy használjuk a konyhában a bazsalikomot

Ahogy a kertben, úgy a konyhában is kölcsönösen kedvelik egymás társaságát a paradicsommal. A bazsalikom ezért elengedhetetlen hozzávalója az olasz paradicsomos fogásoknak, tésztaszószoknak, salátáknak, de használhatjuk pácok, mártások elkészítésénél, vagy csirke-és halételek ízesítésére is. Aromáját akkor tartja meg a leginkább, ha a főzés utolsó perceiben adjuk az ételhez.
 Ha a bazsalikom adta napsütötte mediterrán hangulatot szeretnénk télen is felidézni, tartósíthatjuk sóval, olajjal rétegezve, valamint mélyhűtve vagy szárítva is.

Ellenjavallat bazsalikom használata esetén

Az illóolaja esztragolt tartalmaz, amelyről nem zárható ki, hogy sejtkárosító hatású, ezért várandós és szoptatós kismamák, csecsemők és kisgyermekek lehetőség szerint ne alkalmazzák. Illóolajként hosszú ideig történő használata senkinek sem ajánlott.

Sudárbirtok fűszerkínálat

Minden nálunk kapható fűszer- és gyógynövényt magunk termesztünk a birtokon. A szedéstől a szárításon át a csomagolásig az egész folyamat nálunk zajlik, zárt rendszerben, hagyományos technikákat alkalmazva, ezért termékeink magas minőséget képviselnek, illatosak és zamatosak maradnak mindaddig, amíg ételeidbe kerülnek. A nagyipari feldolgozáshoz képest nem alkalmazunk adalékanyagokat, tartósítószereket és színezőanyagokat, nálunk tényleg a valódi fűszereket kapod, ezért ha még nem használtad őket, elsőre kicsit érdemes óvatosabban fűszerezned, mint ahogy megszoktad. Sokkal kevesebb is elég belőlük, hogy ugyanazt az ízhatást elérd 🙂
Mint minden termékünk, a 10 grammos kiszerelésű morzsolt bazsalikom is megrendelhető a sudarbirtok@omnicont.hu email címen. Ha a közelben laksz, gyere el hozzánk saját fűszertároló edényeddel, fűszereink csomagolás-mentesen, kimérve is megvásárolhatók.
9171 Győrújfalu, Berek u. 23. 

Egy hozzászólás Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük