Borsikafű

Satureja hortensis

A borsikafű (csombor) története

A borsikafű, vagy más néven csombor a Földközi-tenger keleti részén őshonos. Már az ókori rómaiak is használták – a drága borsot helyettesítették vele, és gyógyhatása mellett afrodiziákumként is alkalmazták. Szerelmi kötésekhez, bájitalokhoz használták, a boszorkánykonyhákban a szerelmi bájitalok alapanyagaként szerpelt. Neve arra utal, hogy a szatírok gyógynövényének tartották számon J (ld. satureja). Ha a középkorban valaki babot vásárolt, akkor adtak mellé egy kis csokor borsikafüvet is, hogy ellensúlyozta az étkezés utáni felfúvódást.

Közép-Európában a borsikafüvet a IX. század óta termesztik, ma talán Erdélyben a legnépszerűbb, ahol a konyha tipikus fűszere.

A borsikafű gyógyhatásai

A borsikafű emésztésjavító, serkenti az étvágyat, és enyhíti a puffadást. Segíti a gyomor- és bélbántalmak kezelését, valamint gyógyírt jelenthet hasmenés esetén is. Antibakteriális és gombaölő hatású, így csökkenti a bélben zajló erjedési folyamatokat. Természetes tartósítószer. Teája enyhíti a köhögést, meghűlést, gyomorrontást. Külsőleg, fürdőként használhatjuk, ha bőrgyulladásunk van, főzetével pedig enyhíthetjük a rovarcsípés okozta viszketést.

dav

Hogy használjuk a konyhában a borsikafüvet

Borsos aromája enyhén csípős, érzékeny gyomrúak borspótlóként is használhatják. Nagyon intenzív az aromája, illata, óvatosan fűszerezzünk vele. Figyeljünk arra is, hogyha több mint 10 percig főzzük, megkeseredik, ezért mindig csak a főzés végén rakjuk az ételbe. Bab, káposzta ételek kedvelt fűszere, az ízük szépen harmonizál. Erdélyi fogásoknál sokszor kaporral együtt használjuk, a kertben és a fazékban is jó párost alkotnak. Emellett remekül kombinálható kakukkfűvel, rozmaringgal és fokhagymával hús, hal és nyúl ételeknél, kolbászokban, szószokban is. Borsikafűvel zamatosabbak a savanyított zöldségek és az ecetes uborka is.

dav

Ellenjavallat borsikafű használata esetén

Gyógyszer mennyiségben csak az orvossal való megbeszélés után használjuk.

Sudárbirtok fűszerkínálat

Minden nálunk kapható fűszer- és gyógynövényt magunk termesztünk a birtokon. A szedéstől a szárításon át a csomagolásig az egész folyamat nálunk zajlik, zárt rendszerben, hagyományos technikákat alkalmazva, ezért termékeink magas minőséget képviselnek, illatosak és zamatosak maradnak mindaddig, amíg ételeidbe kerülnek. A nagyipari feldolgozáshoz képest nem alkalmazunk adalékanyagokat, tartósítószereket és színezőanyagokat, nálunk tényleg a valódi fűszereket kapod, ezért ha még nem használtad őket, elsőre kicsit érdemes óvatosabban fűszerezned, mint ahogy megszoktad. Sokkal kevesebb is elég belőlük, hogy ugyanazt az ízhatást elérd 🙂
Mint minden termékünk, a 10 grammos kiszerelésű morzsolt borsikafű is megrendelhető a sudarbirtok@omnicont.hu email címen. Ha a közelben laksz, gyere el hozzánk saját fűszertároló edényeddel, fűszereink csomagolás-mentesen, kimérve is megvásárolhatók.
9171 Győrújfalu, Berek u. 23. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük