Fűszerpaprika

A fűszerpaprika története

A paprika őshazája Közép- és Dél-Amerika; Európába a hódítások idején került át, elsőként Spanyolországba. A kezdetben csak dísznövényként, majd gyógynövényként is használt – akkor még kizárólag csípős – paprika I. Napóleon európai kereskedelmi blokádjának (1806. Berlin) köszönhetően vált fűszernövénnyé: a dekrétum megakadályozta a gyarmatáruk, köztük a bors behozatalát Indiából, így annak pótlására a paprika látszott leginkább alkalmasnak.
Hazánkba a füves-könyvek tanúsága szerint a XVI. században került először Carolus Clusius, németalföldi flamand botanikus és füvésztudós révén. Igen hamar elterjedt, és ma már a magyarokról kialakult sztereotípiák egyik legismertebb alkotóeleme a paprika.

A fűszerpaprika gyógyhatásai

A paprika sokrétű gyógyhatását elsősorban a termésében található, egyedi fájdalomcsillapító hatással bíró kapszaicin nevű vegyületnek köszönheti. A kapszaicin nem a központi idegrendszerre hat, ahogy a gyógyszerek többsége, hanem az idegvégződéseknél, a fájdalom keletkezési helyén fejti ki hatását. Japán tudósok 2002-ben közzétett tanulmánya szerint egyértelműen kimutatható a paradicsompaprika (Capsicum annuum L. var. grossum) rákellenes hatása is.
A paprika másik nagy értéke a kiemelkedően magas C-vitamin-tartalma – 10 dkg fűszerpaprika őrleményben 7-8-szor több aszkorbinsav található, mint egy átlagos méretű citromban. Ráadásul a paprika savanyítva is megőrzi C-vitamin-tartalmát, ezért télen sem kell lemondanunk erről a vitaminforrásról.
Maga a növény tartalmaz még illóolajat, cukrot, pektint, ásványi sókat, A, B1, B2-vitamint is.
A jó minőségű fűszerpaprika élettani hatása tehát összetett, amelyek közül az étvágygerjesztő, és emésztést serkentő hatása emelkedik ki leginkább. Emellett a népi gyógyászatban szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, illetve fogfájásra is használják.
A kapszaicin megtalálható még reuma elleni gyógyszerkészítményekben, valamint külsőleg használható fertőtlenítő hatású, bőrpirosító, vérkeringést pezsdítő kenőcsökben, krémekben.

Hogy használjuk a konyhában a fűszerpaprikát

Nekünk, magyaroknak magától értetődő a válasz erre a kérdésre. A pirospaprika a magyar konyha leggyakrabban használt fűszere, már-már védjeggyé vált: a hagyományos magyar fogások, mint például a gulyás, a pörkölt, a krumplis-tészta, a különböző rántások,a  bableves, az abált szalonna,a kolbászok és szalámik, mind-mind elképzelhetetlenek pirospaprika nélkül.
Fontos, hogy főzéshez mindig jó minőségű fűszerpaprikát használjunk, és hogy a paprikát ne pirítsuk hosszasan forró zsiradékban, mert elveszti piros színét, és megbarnul, keserűvé válik.

dav

Ellenjavallat fűszerpaprika használata esetén

A kapszaicint tartalmazó készítményeket csak ép bőrre vigyük fel, és kétéves kor alatt ne használjuk.

Sudárbirtok fűszerkínálat

Minden nálunk kapható fűszer- és gyógynövényt magunk termesztünk a birtokon. A szedéstől a szárításon át a csomagolásig az egész folyamat nálunk zajlik, zárt rendszerben, hagyományos technikákat alkalmazva, ezért termékeink magas minőséget képviselnek, illatosak és zamatosak maradnak mindaddig, amíg ételeidbe kerülnek. A nagyipari feldolgozáshoz képest nem alkalmazunk adalékanyagokat, tartósítószereket és színezőanyagokat, nálunk tényleg a valódi fűszereket kapod, ezért ha még nem használtad őket, elsőre kicsit érdemes óvatosabban fűszerezned, mint ahogy megszoktad. Sokkal kevesebb is elég belőlük, hogy ugyanazt az ízhatást elérd 🙂
Mint minden termékünk, a őrölt fűszerpaprika, valamint a paprikakrém is megrendelhető a keressminket@sudarbirtok.hu email címen. Mind a fűszerpaprikák, mind a paprikakrém elérhető csemege és enyhén csípős változatban is. A fűszerpaprikák 50-100-250-500 grammos kiszerelésben kaphatók, a paprikakrém 100 gramm. Ha a közelben laksz, gyere el hozzánk saját fűszertároló edényeddel, fűszereink csomagolásmentesen, kimérve is megvásárolhatók.
9171 Győrújfalu, Berek u. 23.

dav

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük