Kapor

Anethum graveolens

Története

A tőlünk délebbre fekvő területeken, a Földközi-tengert övező országokban a kapor vadon is megterem még mostanában is, ezekről a vidékekről érkezett hazánkba évszázadokkal ezelőtt. Kedvelt volt már a római és görög kultúrákban, egészséges fűszernövénynek tartották és széles körben használták, sőt, a babonák szerint a kapor segített távoltartani a rossz szellemeket és boszorkányokat.

Gyógyhatásai

Fogyasztása emésztési nehézségek esetén kifejezetten ajánlott, csökkenti a puffadást, enyhíti a gyomorfájást és segíthet megszüntetni a gyomorgörcsöket, Sőt, hatóanyagai serkentik az anyatejképződést, és az anyatejen keresztül a hasfájós babának is könnyítheti a napjait.
A kapor ásványi sókban gazdag fűszernövény, tartalmaz magnéziumot, vasat, kalciumot, C-vitamint.
Leginkább frissen érdemes fogyasztani, mert szárítással vagy fagyasztással tartósított növény veszít C-vitamin-tartalmából, de ne mondjunk le a kaporról csak azért, mert nem jutunk hozzá frissen. Ha C-vitamin szükségletünket a szárított verzió nem is fedezi, a többi jótékony összetevő meg tudjuk őrizni szárítás során.
Aki viszont tud ültetni belőle a kertjébe, azoknak érdemes napos, meleg helyre és a káposztafélék közelébe telepíteni a kaprot. Magához csalogatja ugyanis a levéltetveket fogyasztó rovarokat, így nemcsak a konyhában, de a konyhakertben is nagy segítség lehet.

Hogy használjuk a konyhában

Akár sósan, akár édesen készítünk például túrós lepény, túrós rétest, mindenképpen érdemes kaporral fűszereznünk, de a tökfőzelék is elképzelhetetlen kapor nélkül. Nem is beszélve a savanyúságokról, vagy a nyár egyik nagy kedvencéről, a kovászos uborkáról. Na és a halakról… Hogy is lehetnének meg kapor nélkül?
Az egész növény felhasználható. Nemcsak a finom és zsenge levelek, de a szára is tartalmaz illóolajokat, sőt, még a magját is érdemes hasznosítani – dobjuk azt is bele a savanyúságos üvegekbe.
Igazi könnyű nyári finomság a tzatziki, melynek a kapor az egyik alapfűszere – mentával és fokhagymával párosítva csodás ízt ad a joghurtnak.
Ha halat sütünk, érdemes sütés közben tenni mellé néhány szálat, vagy készíteni hozzá egy nagyszerű kapormártást.