Metélőhagyma

ALLIUM SCHOENOPRASUM

A metélőhagyma (snidling) története

Amerikában, Európában és Ázsiában egyaránt őshonos, 5000 éve ismert hagymafajta, latin neve a görög sás és póréhagyma szavakból származik. Az ókori rómaiak napégés és torokfájás ellen használták, és zöld mártást készítettek belőle, amelyet tojásételekkel vagy főtt hússal szolgáltak fel. Anno Nagy Károly utasításba adta termesztését, mert hitt annak jótékony hatásában: a metélőhagymát akkoriban búskomorság és megbűvölés elleni szerként tartották számon. A romák körében a rontás ellen és jóslásra használják ma is.

A metélőhagyma gyógyhatásai

Bár a metélőhagyma nem gyógynövény, mégis igen gazdag A-, B- és C-vitaminban, karotinban, tartalmaz még ásványi anyagokat és nyomelemeket – kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat és magnéziumot.
Enyhén csípős, pikáns íze a benne lévő nagy mennyiségű mustárolajnak köszönhető. Kén tartalma enyhíti a gyomorpanaszokat, valamint serkenti a gyomorsavképződést, és így felgyorsítja az emésztést, és fokozza a szervezetben a zsírégetést.
A metélőhagyma baktériumölő hatású; sószegény táplálkozás mellett segíthet a vérnyomás csökkentésében. Ha megfáztunk, fertőtlenítő és hurutoldó hatása miatt érdemes fogyasztani.
Ha rendszeresen eszünk metélőhagymát, csökkenthetjük a koleszterinszintünket is.

Hogy használjuk a konyhában a metélőhagymát, vagyis snidlinget

A metélőhagyma pikáns íze a vöröshagymáéra és a fokhagymáéra emlékeztet, de azoknál enyhébb. Mindig nyersen, ollóval vagy késsel vágva fogyasszuk, csak frissen vagy fagyasztást követően, mert a főzés alatt elillan az íze, zamata. Ha főzésnél használjuk, közvetlenül csak a fogyasztás előtt adjuk az ételhez.
Hidegkonyhai fogásoknál igen kedvelt díszítő fűszerünk, jól mutat szendvicseken, salátákon. De burgonya-, bab-, borsó-, húsleves ízesítésére is remekül alkalmas, ugyanúgy mint a hal- és tojásételek változatosabbá tételére. Jó választás túróhoz, lágy sajtokhoz és mártásokhoz keverve is.
Kis lilás virága is fogyasztható, nyersen, megszínezve salátáinkat, ételeinket, vagy fűszerolaj formájában.
A metélőhagyma íze jól harmonizál a tárkonnyal, turbolyával és petrezselyemmel.

Ellenjavallatok metélőhagyma használata esetén

Nincs ismert ellenjavallata.

Sudárbirtok fűszerkínálat

Minden nálunk kapható fűszer- és gyógynövényt magunk termesztünk a birtokon. A szedéstől a szárításon át a csomagolásig az egész folyamat nálunk zajlik, zárt rendszerben, hagyományos technikákat alkalmazva, ezért termékeink magas minőséget képviselnek, illatosak és zamatosak maradnak mindaddig, amíg ételeidbe kerülnek. A nagyipari feldolgozáshoz képest nem alkalmazunk adalékanyagokat, tartósítószereket és színezőanyagokat, nálunk tényleg a valódi fűszereket kapod, ezért ha még nem használtad őket, elsőre kicsit érdemes óvatosabban fűszerezned, mint ahogy megszoktad. Sokkal kevesebb is elég belőlük, hogy ugyanazt az ízhatást elérd 🙂
Mint minden termékünk, a 10 grammos kiszerelésű morzsolt metélőhagyma is megrendelhető a keressminket@sudarbirtok.hu email címen. Ha a közelben laksz, gyere el hozzánk saját fűszertároló edényeddel, fűszereink csomagolásmentesen, kimérve is megvásárolhatók.
9171 Győrújfalu, Berek u. 23. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük