Tárkony

Artemisia dracunculus

A tárkony története

A tárkony latin nevének első tagját Artemiszről, a Hold és vadászat görög istennőjéről kapta, utalva a növény ezüstös, holdfényben fürdő színű leveleire. Nevének második tagjában a sárkányok (kígyók) vannak jelen, mivel a tárkonyt sokáig, még a középkorban is, a kígyómarás ellenszerének tartották. Az ókori görögök főleg fogfájás kezelésére használták, és a szájuk elzsibbasztásáig rágták a tárkonyt.

Ez a fűszernövény Ázsia pusztáin őshonos, és vélhetően a népvándorlás során került be a Kárpát-medencébe. Ténylegesen a 16-17. századtól használjuk itthon, Erdélyben viszont hosszú ideje az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszernövény.  

A tárkony gyógyhatásai

A tárkony jó vesetisztító és epehajtó, görcsoldó fűszernövény, valamint kissé kesernyés, csípős, fűszeres ízének köszönhetően a gyomornedv elválasztását fokozó, étvágygerjesztő hatása is.
Egyik fő összetevője az esztragol, ami hozzájárul a gyomor és a máj gyógyulásához, felgyorsítva a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből.
A népi gyógyászatban magas vérnyomás esetén is használták, só pótlóként még ma is javasolt alternatíva.
Ha pedig fáj a fogunk, bátran használjuk az ókori gyakorlatot, és rágjunk tárkonyt!
Szerteágazó gyógyhatása bélférgesség esetén is jól jön, mivel a tárkony rendkívül hatékony lehet a parazitáknak leküzdésében.
Nyugtató hatással is bír, enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, az idegkimerültséget.

Hogy használjuk a konyhában a tárkonyt

A tárkony illóolajának összetétele hasonló az ánizséhoz, de íze kevéssé édes. Leveleit fogyasztjuk, frissen, zölden vagy sóban, ecetes vízben eltéve vagy szárítva. Leginkább saláták, savanyúságok eltevésénél használják, de gyakran levesek, főtt húsok, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelékek, ecetek ízesítőjeként is szerepel. Franciaországban, Erdélyben például a sült húsok fűszerezésének egyik alapvető eleme.
A szárított tárkonyleveleket száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen záródó üvegben tároljuk, hogy megőrizhesse aromáját.

organikus termesztésű, szárított, morzsolt tárkony
dav

Ellenjavallat a tárkony használata esetén

Bár a tárkonynak nincs jegyzett mellékhatása, egyes megfigyelések szerint nagyon ritkán enyhe allergiás reakciókat válthat ki.

Sudárbirtok fűszerkínálat

dav

Minden nálunk kapható fűszer- és gyógynövényt magunk termesztünk a birtokon. A szedéstől a szárításon át a csomagolásig az egész folyamat nálunk zajlik, zárt rendszerben, hagyományos technikákat alkalmazva, ezért termékeink magas minőséget képviselnek, illatosak és zamatosak maradnak mindaddig, amíg ételeidbe kerülnek. A nagyipari feldolgozáshoz képest nem alkalmazunk adalékanyagokat, tartósítószereket és színezőanyagokat, nálunk tényleg a valódi fűszereket kapod, ezért, ha még nem használtad őket, elsőre kicsit érdemes óvatosabban fűszerezned, mint ahogy megszoktad. Sokkal kevesebb is elég belőlük, hogy ugyanazt az ízhatást elérd 🙂
Mint minden termékünk, a tárkony is megrendelhető a keressminket@sudarbirtok.hu email címen. Kaptahó 10 grammos morzsolt változatban.
Ha a közelben laksz, gyere el hozzánk saját fűszertároló edényeddel, fűszereink csomagolásmentesen, kimérve is megvásárolhatók.
9171 Győrújfalu, Berek u. 23.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük