Kezdőlap » Zeller

Zeller

Apium graveolens

A zeller története

A zellert a kínai gyógyászatban az egyik leghatásosabb fiatalító növénynek tartják, míg Európában jó ideje afrodiziákumként ismerik. Ez a hit a 17. századi francia királyi udvarból ered, ahol a király szeretője rendszeresen tálaltatott fel zellert az uralkodónak, mondván az erősíti a nemi vágyat és a férfiúi teljesítőképességet. Hazánkban a reneszánsz idején került a konyhakertekbe a gumós változat, és az elmúlt évtizedekben talán gyakrabban, változatosabb formában találkozhatunk már vele a konyhákban is.

A zeller gyógyhatásai

A zellernek három fő változatát ismerjük: halványító, gumós és metélő zeller. Bármelyikről is beszélünk, a gyógyhatásaik akkor érvényesülnek legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk őket.
A zeller erős vízhajtó hatású, serkenti a veseműködést, pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, vesében, és akár a vesehomokot is képes kihajtani.
A növény másik nagy értéke a magas szerves nátrium tartalom (55mg%), aminek köszönhetően hatékonyabb a kalcium felszívódása a szervezetben. Ugyancsak tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot és néhány nyomelemet is, sőt A-, B1-, B2-, C-, K vitaminokat, illetve illóolajat.
A zeller emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is eszünkbe juthat. Támogatja az alhasi vérkeringést, görcsoldó, koleszterin és súlycsökkentő, vércukor szint csökkentő, vérnyomás szabályozó hatása is ismert. Egyes kutatások szerint a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is fontos szerepe lehet.
Mivel nagyon jó B-vitamin komplex forrás, segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást.
A pikkelysömör egyik legjobb ellenszere a zeller-lé kúra.
Nyári hőség idején segíti a testünk sóháztartásának egyensúlyban tartását a reggel és délután elfogyasztott fél-fél pohár zellerlé, vízzel hígítva.

Hogy használjuk a konyhában a zellert

dav

A nálunk leginkább elterjedt gumós zeller levele és gumója illatos, aromás édeskésen fanyar ízű. Bár népszerűsége valamennyit javult az elmúlt időszakban, még mindig meglehetősen háttérbe szorított zöldségféle, és nem használjuk ki a jól variálható, jellegzetes ízét.
Legtöbbször frissen, salátákhoz használják, bár nálunk, Magyarországon szinte elengedhetetlen hozzávalója az igazi, aranysárga húslevesnek. Önmagában, a zellergumóból nagyszerű, melengető krémleves is készíthető, vagy a megszokott krumplipürét kiváltó ízletes zellerpüré.
Ha hidegkonyha, a szárzellert vendégváró falatként tálalhatjuk különböző mártogatósok, krémek mellé, de ez a “keverőkanala” az egyik leghíresebb koktélnak, a Bloody Marynek is.
A metélőzeller egyszerűen a zeller zsenge, finom levélkéit jelenti: ezeket ugyanúgy fel lehet használni, mint a petrezselyem zöldjét. Használhatjuk saláták vagy levesek díszítéséhez, vagy húsételek dekorálásához is

Ellenjavallat zeller használata esetén

Tekintettel az erős vizelethajtó hatására, áldott állapotban lévő kismamák és szoptatós anyukák csak fokozott óvatossággal fogyasszák a zellert.

Sudárbirtok fűszerkínálat

Minden nálunk kapható fűszer- és gyógynövényt magunk termesztünk a birtokon. A szedéstől a szárításon át a csomagolásig az egész folyamat nálunk zajlik, zárt rendszerben, hagyományos technikákat alkalmazva, ezért termékeink magas minőséget képviselnek, illatosak és zamatosak maradnak mindaddig, amíg ételeidbe kerülnek. A nagyipari feldolgozáshoz képest nem alkalmazunk adalékanyagokat, tartósítószereket és színezőanyagokat, nálunk tényleg a valódi fűszereket kapod, ezért ha még nem használtad őket, elsőre kicsit érdemes óvatosabban fűszerezned, mint ahogy megszoktad. Sokkal kevesebb is elég belőlük, hogy ugyanazt az ízhatást elérd 🙂
Mint minden termékünk, a 10 grammos kiszerelésű morzsolt zeller is megrendelhető a keressminket@sudarbirtok.hu email címen. Ha a közelben laksz, gyere el hozzánk saját fűszertároló edényeddel, fűszereink csomagolásmentesen, kimérve is megvásárolhatók.
9171 Győrújfalu, Berek u. 23.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.