Bazsalikom morzsolt

400 Ft

A bazsalikom jótékony hatásai igen sokrétűek. Levele többek közt illóolajokat (pl. linaloolt, tárkonyt, kámfort) tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonságúak. A- és C-vitamin tartalma miatt ismert antioxidáns hatású növény.A bazsalikom nálunk évszázadokkal ezelőtt honosodott meg, mostanra a kiskertek, balkonládák közkedvelt szereplője.

A bazsalikom

Ocimum Basilicum

Kiszerelés: 10 g

A bazsalikom gyógyhatásai

Ásványi anyagokban is gazdag, kálium, mangán, réz és magnézium van benne. A kálium segít a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.
A bazsalikom gyógyteaként használható az emésztés serkentésére, puffadás ellen, vagy étvágygerjesztőként, illetve köhögés csillapítására.
Jellegzetes, csodás illatát sem a legyek, sem a szúnyogok nem kedvelik, ezért célszerű egy-egy cseréppel az ablakban, erkélyen is nevelni belőle.

Hogy használjuk a konyhában a bazsalikomot

Ahogy a kertben, úgy a konyhában is kölcsönösen kedvelik egymás társaságát a paradicsommal. A bazsalikom ezért elengedhetetlen hozzávalója az olasz paradicsomos fogásoknak, tésztaszószoknak, salátáknak, de használhatjuk pácok, mártások elkészítésénél, vagy csirke-és halételek ízesítésére is. Aromáját akkor tartja meg a leginkább, ha a főzés utolsó perceiben adjuk az ételhez.
Ha a bazsalikom adta napsütötte mediterrán hangulatot szeretnénk télen is felidézni, tartósíthatjuk sóval, olajjal rétegezve, valamint mélyhűtve vagy szárítva is.

Ellenjavallat bazsalikom használata esetén

Az illóolaja esztragolt tartalmaz, amelyről nem zárható ki, hogy sejtkárosító hatású, ezért várandós és szoptatós kismamák, csecsemők és kisgyermekek lehetőség szerint ne alkalmazzák. Illóolajként hosszú ideig történő használata senkinek sem ajánlott.

Sudárbirtok fűszer és teakínálat

Minden nálunk kapható fűszer- és gyógynövényt magunk termesztünk a birtokon. A szedéstől a szárításon át a csomagolásig az egész folyamat nálunk zajlik, zárt rendszerben, hagyományos technikákat alkalmazva, ezért termékeink magas minőséget képviselnek, illatosak és zamatosak maradnak mindaddig, amíg ételeidbe kerülnek. A nagyipari feldolgozáshoz képest nem alkalmazunk adalékanyagokat, tartósítószereket és színezőanyagokat, nálunk tényleg a valódi fűszereket, teákat kapod, ezért, ha még nem használtad őket, elsőre kicsit érdemes óvatosabban bánnod velük, mint ahogy megszoktad. Sokkal kevesebb is elég belőlük, hogy ugyanazt az ízhatást elérd🙂

Ha a közelben laksz, gyere el hozzánk saját tárolóedényeddel, termékeink csomagolásmentesen, kimérve is megvásárolhatók.