Citromfű levél

900 Ft

A citromfüvet alvási zavarokra, idegnyugtatásra, enyhe depresszióra, ideges eredetű szívpanaszokra használjuk, de serkenti a máj működését, emésztésjavító, puffadásgátló, és izzasztó hatása is van.

Elfogyott

A citromfű

Melissa officinalis

Kiszerelés: 30 g

A citromfű története

Eredeti hazája Dél-Európa és Elő-Ázsia. A görögök, rómaiak és az arabok is nagyra tartották, mert a méhek egyik kedvenc célpontja. Innét származik tudományos neve is: a melissa, melitta.
A név mondai története szerint Melissus krétai király leányát hívták Melissának. Ő „találta fel” a mézgyűjtés módját, s azt regélték róla, hogy ő maga méhhé változva örökítette át saját nevét a méhekre. A citromfű (méhfű, mézfű) a középkori kolostorkertekben is mindig megtalálható volt, és azóta is népszerű. Mára a hazai kiskertek, ablakpárkányok egyre kedveltebb fűszer-és gyógynövénye.

A citromfű gyógyhatásai

Paracelsus szerint a földön termő összes növény közül a melissa a legjobb orvossága a szívnek. Az első magyar füveskönyvben úgy említik, hogy „a Melancholiát, bánatot kiűzi az szűből”.
A növény a kezdetektől elsősorban erről, az idegerősítő és nyugtató hatásáról ismert.  Menstruáció előtti idegfeszültség csökkentésére is alkalmas.
A közelmúltban több kutatás is igazolta, hogy a citromfű gátolja a vírusok szaporodását, így ma már több vírusellenes készítmény alkotóeleme.
Sebfertőtlenítésre, zúzódásokra, reumatikus fájdalmakra külsőleg, teáját bedörzsölve érvényesül jótékony hatása.
A citromfüvet széttépve felszabadulnak a növény illóolajai, a citrál és citronellál adta erős citromillat. Ez nem csak kellemes, de távol tartja a szúnyogokat is.

A citromfű használata

A friss növényt felhasználhatjuk tea vagy limonádé készítéséhez, valamint édességek ízesítésére is. Hatóanyagai szárítás után sem vesznek el, teaként ezért egész évben élvezhetjük: 1,5-4,5 g növényi részt áztatunk forró vízben, naponta 1-3 csészényit fogyasztunk belőle.

Ellenjavallat

Nincs ismert ellenjavallata vagy mellékhatása.

Sudárbirtok fűszer és teakínálat

Minden nálunk kapható fűszer- és gyógynövényt magunk termesztünk a birtokon. A szedéstől a szárításon át a csomagolásig az egész folyamat nálunk zajlik, zárt rendszerben, hagyományos technikákat alkalmazva, ezért termékeink magas minőséget képviselnek, illatosak és zamatosak maradnak mindaddig, amíg ételeidbe kerülnek. A nagyipari feldolgozáshoz képest nem alkalmazunk adalékanyagokat, tartósítószereket és színezőanyagokat, nálunk tényleg a valódi fűszereket, teákat kapod, ezért, ha még nem használtad őket, elsőre kicsit érdemes óvatosabban bánnod velük, mint ahogy megszoktad. Sokkal kevesebb is elég belőlük, hogy ugyanazt az ízhatást elérd????

Ha a közelben laksz, gyere el hozzánk saját tárolóedényeddel, termékeink csomagolásmentesen, kimérve is megvásárolhatók.