Kakukkfű herba

900 Ft

A kakukkfű antiszeptikus, görcsoldó hatásának köszönhetően kiváló a tüdő fertőtlenítésére, teája javasolt köhögés, megfázás, hörghurut ellen, asztma esetén. Jó emésztés serkentő, gyomornyugtató is, enyhít a gyomor eredetű fejfájást. Erősíti immunrendszerünket, vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést.

A kakukkfű

Thymus vulgaris

Kiszerelés: 30 g

A kakukkfű története

Sok fűszernövényünkhöz hasonlóan a kakukkfű is a Földközi-tenger térségéből származik, s mint ilyen a napos lejtőkön, déli fekvésű kertekben, erkélyeken érzi igazán jól magát.
Az egyik legősibb és legnépszerűbb fűszer- és gyógynövény. Minden korai mediterrán nép ismerte és használta: az ókori egyiptomiak olajával balzsamoztál a holttesteket; az ókori görögök a vitézség jelképeként tartották számon, ezért nevezték el a görög thymos (bátorság) szóval. A rómaiak, akiknek itt Európában köszönhetjük a növényt, a szobáikat tisztították a kakukkfűvel, és sajtjaikat, likőrjeiket ízesítették vele. A középkorban védett a rémálmok ellen, bátorságra sarkallt, a temetéseken biztonságos áthaladást adott a túlvilágra, és a kolostori orvoslás egyik pillérévé vált.

A kakukkfű gyógyhatásai

A kakukkfüvet univerzális gyógynövénynek tartották anno, ő volt az „ókor és középkor antibiotikuma”.   A nők növényének is nevezik, mert megszünteti a vérzési rendellenességeket és a görcsöket, szabályozza a finom női energiákat.
A kakukkfű nem csak belsőleg gyógyít, külsőleg bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatása is ismert, orrdugulásnál inhalálhatunk vele. Illóolaját gargarizáláshoz, ülő – és kádfürdőkhöz használhatjuk, alvópárnánkban pedig segít az alvászavarok enyhítésében. A kakukkfű illóolaj felhasználásának egyik hatékony, biztonságos módja a talpba való masszírozás.
Használhatjuk fizikai és pszichés gyengeség orvoslására, betegségek utáni gyengeség, krónikus fáradtság és levertség kezelésére. Felfrissíti, erősíti és kiegyensúlyozza a testet és a lelket.

Hogy használjuk a konyhában a kakukkfüvet

A kakukkfű a mediterrán konyha alapvető fűszerei közé tartozik. Aromája kissé fanyar, ízesíthetjük vele a nehezebben emészthető ételeket, hüvelyesből készült fogásokat, különböző húsételeket, lazacot, paradicsomos vagy tejszínes tésztákat, burgonyát, salátát. Kiváló fűszeres vaj, túró vagy sajt készítéséhez is. Jól társítható más fűszernövényekkel, mint pl. majoránna, rozmaring, babérlevél, szerecsendió, zsálya, petrezselyem.

Kakukkfűszirup

A szirupot általános immun-erősítésre és nátha, felső-légúti betegségek kezelésére is használjuk. Alapja cukorszirup, ebben főzzük fel a szárított kakukkfüvet. Színe és az íze is a mézre emlékeztet. Kanállal, vagy teába téve is fogyasztható.

Ellenjavallat kakukkfű használata esetén

A kakukkfű illóolaj tiszta, hígítás nélküli alkalmazása nem tanácsos a bőrön, mert irritálhat. Ugyancsak mellőzendő az illóolaja terhesség alatt, de vajúdásnál segítheti a folyamatot. Nem javasolt pajzsmirigy elégtelenség esetén sem.

Sudárbirtok fűszer és teakínálat

Minden nálunk kapható fűszer- és gyógynövényt magunk termesztünk a birtokon. A szedéstől a szárításon át a csomagolásig az egész folyamat nálunk zajlik, zárt rendszerben, hagyományos technikákat alkalmazva, ezért termékeink magas minőséget képviselnek, illatosak és zamatosak maradnak mindaddig, amíg ételeidbe kerülnek. A nagyipari feldolgozáshoz képest nem alkalmazunk adalékanyagokat, tartósítószereket és színezőanyagokat, nálunk tényleg a valódi fűszereket, teákat kapod, ezért, ha még nem használtad őket, elsőre kicsit érdemes óvatosabban bánnod velük, mint ahogy megszoktad. Sokkal kevesebb is elég belőlük, hogy ugyanazt az ízhatást elérd🙂

Ha a közelben laksz, gyere el hozzánk saját tárolóedényeddel, termékeink csomagolásmentesen, kimérve is megvásárolhatók.