Lestyán morzsolt

400 Ft

A lestyán egy igen sokoldalú fűszerünk, innen a manapság sokat hallott vegetanövény, maggifű elnevezése is. Az erdélyi konyha, azon belül például a csorbaleves elengedhetetlen fűszere.

A lestyán

Levisticum Officinale

Kiszerelés: 10 g

A lestyán története

A rómaiak közvetítésével Dél-Nyugat Ázsiából, Irán és Afganisztán területéről került hozzánk anno a lestyán. A középkorban igen népszerű fűszernövény volt, a klasszikus konyhai felhasználás mellett bort, pálinkát is ízesítettek vele, sőt a lányok fürdővizének illatosítására is használták. Napjainkban újra kezdjük felfedezni. Elődeink arról is meg voltak győződve, hogy a lestyán mindennapi fogyasztása megvédi az emberi szervezetet a fertőzésektől.

A lestyán gyógyhatásai

A lestyán kinézetében, illatában és ízében a petrezselyemhez hasonlít. Kiváló vizelethajtó, a húgysav kiürítését is segíti a szervezetből, így jótékony hatással bír többféle ízületi megbetegedésre is (reuma, kopásos ízületi betegségek, köszvény).
Teája alkalmas vesekő, vesehomok kihajtására, ödémák csökkentésére, megszüntetésére. Serkenti az emésztést, az egyik legjobb gyógynövény gyomorégésre. Képes szervezetünkből, vérünkből eltávolítani a salak- és méreganyagokat, és megtisztítani az emésztőrendszerünket. Használható menstruációs zavarok kezelésére, valamint jó háziszer nikotin- és alkoholmérgezések esetén is.
És ahogy a középkoriak, mi is tehetjük a fürdővízbe, ha gyógyírt keresünk gyulladt bőrünkre.

Hogy használjuk a konyhában a lestyánt:

Erősen fűszeres ízű, enyhén csípős, zelleres aromája van. Fűszerezésre a friss, a szárított, sőt a fagyasztott lestyánt is használhatjuk. Ennek a növénynek nem csak a levelét, de a magját (pl. kenyértésztában) és a gyökerét (levesekben, salátákban) is tudjuk hasznosítani.
A lestyán jól harmonizál a gyökérzöldségekkel, és csodás ízt kölcsönöz a leveseknek, legyen szó akár zöldség, hús vagy paradicsomlevesről. Fűszerezhetünk vele szószokat, párolt húsokat, vagy házi sajtokat, túrót.
Tárkonnyal kombinálva használható borecet ízesítésére is.

Ellenjavallat a lestyán használata esetén

Kismamáknak nem ajánlott a fogyasztása.

Sudárbirtok fűszer és teakínálat

Minden nálunk kapható fűszer- és gyógynövényt magunk termesztünk a birtokon. A szedéstől a szárításon át a csomagolásig az egész folyamat nálunk zajlik, zárt rendszerben, hagyományos technikákat alkalmazva, ezért termékeink magas minőséget képviselnek, illatosak és zamatosak maradnak mindaddig, amíg ételeidbe kerülnek. A nagyipari feldolgozáshoz képest nem alkalmazunk adalékanyagokat, tartósítószereket és színezőanyagokat, nálunk tényleg a valódi fűszereket, teákat kapod, ezért, ha még nem használtad őket, elsőre kicsit érdemes óvatosabban bánnod velük, mint ahogy megszoktad. Sokkal kevesebb is elég belőlük, hogy ugyanazt az ízhatást elérd????

Ha a közelben laksz, gyere el hozzánk saját tárolóedényeddel, termékeink csomagolásmentesen, kimérve is megvásárolhatók.

Hungarian