Majoranna morzsolt

400 Ft

A majoranna a húsok mellett levesekben, például burgonya- vagy gombalevesben, főzelékekben, mártásokban is gyakori ízesítő.

Kellemes zamatot ad a krumplinak, különösen, ha az zsírban vagy sütőben sütjük. Megtalálható a mediterrán fogásokban és fontos része a franciák provanszi fűszerkeverékének is.

Elfogyott

A majoránna

Origanum majorana

Kiszerelés: 10 g

A majoránna története

A majoránna közeli rokonságban van az oregánóval, a bazsalikommal, a mentával, a rozmaringgal, a zsályával és a kakukkfűvel. És mint a „rokonok”, a majoránna is a Földközi-tenger térségéből került hozzánk, évszázadokkal ezelőtt. Egyike a legrégebbi és széles körben használt magyarországi fűszernövényeinknek, Melius Péter 1578-ban Kolozsvárott megjelent Herbárium című könyvében már írt a gyógyhatásairól. Egy-egy majoránnabokor minden parasztportán megtalálható volt, a növényt egy 1848-as népdalban meg is énekelik:

“Kossuth Lajos táborában / két szál majoránna, / egy szép barna, magyar huszár, / sej, lovát karéjozza.”

A majoránna gyógyhatásai

A majoránna illóolajokat, keserűanyagokat és cseranyagokat tartalmaz, az illóolajok enyhe görcsoldó hatásúak, az olajok, a cser-és keserűanyagok együttesen nyákoldó hatást fejtenek ki. Ezeknek köszönhetően a majoranna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő gyógynövény, amit bél – és epebántalmak esetén is ajánlanak. Ezenkívül puffadásnál, hasmenésnél és étvágytalanságnál is segít. Felfúvódásnál a köldök feletti részt be kell dörzsölni egy kis majoránnaolajjal. A majoránna kiváló antioxidáns, homeopátiás felhasználási területe a szexuális érzékenység fokozása. A majoránna illóolajat használhatjuk bedörzsölőszerek és fürdők alkotórészeként meghűlésnél, valamint idegfájdalmak és reuma enyhítésére.

Hogy használjuk a konyhában a majorannát

A majoránna magyar népnyelvi neve nem véletlenül pecsenyevirág, hiszen szinte mindenféle házi és vad sültet ízesítettek vele őseink. Erősen aromás, kellemes illatú, kesernyés fűszerünk, ami egyes térségekben a májas és a véres hurka elmaradhatatlan eleme. A húsok mellett levesekben, például burgonya- vagy gombalevesben, főzelékekben, mártásokban is gyakori ízesítő.A majoránnát általában a főzési idő vége fele érdemes az ételhez adni, mert az aromái nem viselik jól a főzést.

Ellenjavallat majoránna használata esetén

Érzékenyebbeknél a huzamos ideig, naponta fogyasztott majoránna tea fejfájást okozhat. Ugyancsak körültekintéssel, mértékkel fogyasszák azok, akiknek magas a vérnyomása.

Sudárbirtok fűszer és teakínálat

Minden nálunk kapható fűszer- és gyógynövényt magunk termesztünk a birtokon. A szedéstől a szárításon át a csomagolásig az egész folyamat nálunk zajlik, zárt rendszerben, hagyományos technikákat alkalmazva, ezért termékeink magas minőséget képviselnek, illatosak és zamatosak maradnak mindaddig, amíg ételeidbe kerülnek. A nagyipari feldolgozáshoz képest nem alkalmazunk adalékanyagokat, tartósítószereket és színezőanyagokat, nálunk tényleg a valódi fűszereket, teákat kapod, ezért, ha még nem használtad őket, elsőre kicsit érdemes óvatosabban bánnod velük, mint ahogy megszoktad. Sokkal kevesebb is elég belőlük, hogy ugyanazt az ízhatást elérd????

Ha a közelben laksz, gyere el hozzánk saját tárolóedényeddel, termékeink csomagolásmentesen, kimérve is megvásárolhatók.