Menta levél

900 Ft

A menta tea revitalizál, élénkít, elűzi az álmosságot, a fáradtságot, serkenti az agyműködést és a gondolkodást.

Elfogyott

A menta

Mentha SPP

Kiszerelése: 30 g

A menta története

A menta hosszú évszázadokra visszanyúló történetét számos forrás, mítosz említi. Eredete egy mitológiai történet szerint Plutohoz, az alvilág istenéhez kötődik, aki szerelembe esett egy nimfával, Minthével. Pluto felesége erre féltékenységében növénnyé változtatta Minthét.
A mitológia szerint a Szentföldről került Görögországba a növény, a Szentírásban is találhatunk róla említést, sőt Bibliai írások a mentát, mint a régi Palesztina adófizetési eszközt jegyezték fel.
A menta jótékony hatása már a régi egyiptomi, római és görög társadalmakban is ismert volt. A tizennyolcadik századra Európában és Észak-Amerikában közismert gyógyszer lett, Észak-Afrikában és az arab világban pedig máig nagy hagyománya van gyakori fogyasztásának

A menta gyógyhatásai

A mentának nagyon sok változata ismeretes. Többek közt létezik enyhén virágos illatú, almaillatú, gyömbér illatú, narancs és csokoládé menta is, de a legismertebb és legelterjedtebb két fajtája máig a fodormenta és a borsmenta.
A borsmenta illóolajának legfontosabb alkotórésze a mentol és észtere, a mentil-acetát, ezeknek tulajdonítható szerteágazó gyógyhatása.
A borsmenta bizonyítottan görcsoldó és antibakteriális hatású gyógynövény, olajának fogyasztása serkenti az emésztést, jótékony hatással bír hasfájás, puffadás esetén, valamint az epehólyag, epevezeték gyulladásos betegségeinek kezelésére is alkalmazható.

Aromáját belélegezve enyhíthetőek a stressz okozta tünetek, a migrénes és tenziós fejfájás is.
A mértékkel – naponta max 3-4 csészével – fogyasztott menta tea revitalizál, élénkít, elűzi az álmosságot, a fáradtságot, serkenti az agyműködést és a gondolkodást.
Külsőleg illóolaja meghűléses betegségek, köhögés esetén jótékony hatású, de teájából készíthető hűsítő lábfürdő is.
A fodormenta sokkal kevesebb mentolt tartalmaz, mint a borsmenta. Íze kellemesen édeskés, így a konyhában érdemes inkább fodormentát használnunk, amikor frissen készítünk menta szószt vagy mentával ízesített italt.
A marokkói menta növény a fodormentához hasonlóan alacsony mentol tartalmú és édeskés ízű.

Hogy használjuk a konyhában a mentát

A menta kellemes íze változatsan használható a konyhában. Aromája nagyon jól illik a csokoládés desszertekhez, zöldség- és gyümölcssalátákhoz, halakhoz, húsokhoz és joghurthoz is kitűnő. Nyáron, az igazi hőségben azonban nem csak mint ízesítő juthat eszünkbe, könnyen készíthetünk belőle hűsítő mentafagylaltot is.
Az angol konyha egy-egy tradicionális fogásának elmaradhatatlan hozzávalója a menta, gondoljunk csak a mentaszószos báránysültre, vagy a mentával ízesített zöldborsópürére.
Ugyancsak emblematikus ital a marokkói mentatea, amiben a fodormentát zöldteával keverik.

Ellenjavallat menta használata esetén

A borsmenta tea nagy mennyiségben való fogyasztása esetén jelentkezhet gyomorégés, így aki reflux betegséggel küzd, annak kifejezetten ellenjavallott a menta tea.
Egyeseknél allergiás reakciót is kiválthat a menta, ennek tünetei a bőrpír, a fejfájás és a száj környékén kialakuló sebek, afták. Kisgyermekeknél ezért kerüljük, vagy óvatosan alkalmazzuk a mentoltartalmú készítményeket (például orrcseppet, orrkenőcsöt vagy illóolajos inhalálást)
Terhesség alatt kerülendő a fodormenta nagy mennyiségű használata, mert károsíthatja a méhet.
A fodormenta tea fogyasztása vese vagy máj betegség esetén kerülendő.

Sudárbirtok fűszer és teakínálat

Minden nálunk kapható fűszer- és gyógynövényt magunk termesztünk a birtokon. A szedéstől a szárításon át a csomagolásig az egész folyamat nálunk zajlik, zárt rendszerben, hagyományos technikákat alkalmazva, ezért termékeink magas minőséget képviselnek, illatosak és zamatosak maradnak mindaddig, amíg ételeidbe kerülnek. A nagyipari feldolgozáshoz képest nem alkalmazunk adalékanyagokat, tartósítószereket és színezőanyagokat, nálunk tényleg a valódi fűszereket, teákat kapod, ezért, ha még nem használtad őket, elsőre kicsit érdemes óvatosabban bánnod velük, mint ahogy megszoktad. Sokkal kevesebb is elég belőlük, hogy ugyanazt az ízhatást elérd????

Ha a közelben laksz, gyere el hozzánk saját tárolóedényeddel, termékeink csomagolásmentesen, kimérve is megvásárolhatók.