Oregánó morzsolt

400 Ft

Ha kiejtjük a nevét, valószínűleg mindenkinek a klasszikus olasz tészták és pizzák jutnak eszébe, de ezeken túl bátran próbáljuk ki különféle zöldségekhez, bab-, paradicsom-, brokkoli-, karfiol ételekhez, valamint fehér-és vöröshús fogásokhoz, halételekhez is.

Az oregánó

Origanum vulgare

Kiszerelés: 10 g

Az oregánó története

Egyes kutatások szerint már i. e. 3000 környékén használták az oregánót az asszírok, széleskörű ismertséghez viszont a görögök segítségével jutott. A mitológia szerint ezt a csoda növényt Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a fűszerrel szerette volna a boldogságot az emberek életébe csempészni. Innen származik a neve is, oregano, azaz hegyi öröm. Az ókoriak szemében a jószerencse, az egészség, a tisztaság, a becsület jelképe is volt. Hippokratész fertőtlenítőszerként használta, az ókori Egyiptomban pedig tartósítószerként és különféle mérgek ellenszereként alkalmazták. A középkorban is gyógyászati tulajdonságai kerültek előtérbe – elsősorban fogfájás, köhögés kezelésére, mérgezések megelőzésére használták.

Az oregánó gyógyhatásai

Az oregánót minden túlzás nélkül hívhatjuk a természet antibiotikumának, hiszen baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Emellett A, B6, C, E és K-vitaminokat, valamint vasat, folsavat, magnéziumot, kalciumot és káliumot is tartalmaz.
Az oregánó tele van antioxidánsokkal, ilyen szempontból 42-szer hatékonyabb például az almáknál is. Aktív hatóanyaga a rozmaringsav , tudományos eredmények is bizonyítják, hogy igen hatékony nátha, influenza, vagy más légúti megbetegedés, pl hörghurut esetén. Segíthet továbbá a tüdő és a hörgők kitisztításában is.
Igen erős gomba- és baktériumülő tulajdonságokkal bír, olaja bizonyítottan hatásos pl. candida, salmonella, escherichia coli baktériumok ellen is.
Az oregánó béta-kariofillént tartalma gyulladáscsökkentő hatású, segít az egészség megőrzésében, és az olyan gyulladásos betegségek fájdalmainak enyhítésében, mint az ízületi gyulladás, vagy a gyulladásos bélbetegségek.
Külsőleg is gyógyír lehet, gombaölő és fertőtlenítő tulajdonságait kihasználva kezelhetünk vele pattanások, bőrgyulladásokat.

Hogy használjuk a konyhában az oregánót

Az oregánó aromájában leginkább a majoránnára és a kakukkfűre hasonlít, nagyszüleink régen a majoránna helyett használták.
Az oregánó íze jól harmonizál a fokhagymával, a petrezselyemmel, a zsályával, a kakukkfűvel vagy a bazsalikommal.
Frissen és szárítva is ízesíthetünk vele, de ha friss oregánóval dolgozunk, akkor minimum dupla mennyiségű fűszert kell adni az ételhez.

Ellenjavallat az oregánó használata esetén

Várandósság idején nem javasolják a fogyasztását.
Külsőleg, az olaját óvatosan, mértékkel kell használni, mert izgatja a bőrt, a nyálkahártyát.
Gyermekeknek 3 éves korig nem ajánljuk, utána hígítva adhatjuk már.

Sudárbirtok fűszer és teakínálat

Minden nálunk kapható fűszer- és gyógynövényt magunk termesztünk a birtokon. A szedéstől a szárításon át a csomagolásig az egész folyamat nálunk zajlik, zárt rendszerben, hagyományos technikákat alkalmazva, ezért termékeink magas minőséget képviselnek, illatosak és zamatosak maradnak mindaddig, amíg ételeidbe kerülnek. A nagyipari feldolgozáshoz képest nem alkalmazunk adalékanyagokat, tartósítószereket és színezőanyagokat, nálunk tényleg a valódi fűszereket, teákat kapod, ezért, ha még nem használtad őket, elsőre kicsit érdemes óvatosabban bánnod velük, mint ahogy megszoktad. Sokkal kevesebb is elég belőlük, hogy ugyanazt az ízhatást elérd????

Ha a közelben laksz, gyere el hozzánk saját tárolóedényeddel, termékeink csomagolásmentesen, kimérve is megvásárolhatók.

Hungarian