Rozmaring morzsolt

400 Ft

A rozmaring főképp húsok, elsősorban bárány-, vadhús fogások kísérője, egy-egy ágat még a sütés előtt érdemes hozzáadni az ételekhez, hogy érvényesüljön a kellemes íze. Ilyenkor, és például a krumpli, borsó, spárga, mángold főzőlevébe dobva is élvezhetjük étvágyfokozó, emésztést elősegítő hatását.
De ha csak egy friss nyáreleji ételre vágyunk hús nélkül, keverjünk egy nagy adag újkrumplihoz pár szál rozmaring leveleit, és süssük meg tepsiben.

A rozmaring

Rosmarinus officinalis

Kiszerelés: 10 g

A rozmaring története

A rozmaring nevének (Rosmarinus) jelentése a „tenger harmata”.
A növény Dél-Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos, ahogy a neve is mutatja, eredetileg a párás tengerpartokat szerette. A Kárpát-medencébe a rómaiak hozták, és terjesztették el, mint illat-, gyógy- és fűszernövény. Magyarországon a Árpád-házi Szent Erzsébetig nyúlik vissza a története, aki után a rozmaringból készült illatszert a „magyar királyné vize”-nek tartották egész Európában.
Az ókori görögök úgy vélték, serkenti az agyműködést, ezért a diákoknál mindig volt egy-egy rozmaringágacska.
Később a szerelmesek hűségének a jelképe lett, ma is sokszor találkozhatunk vele esküvői asztalok díszeként. A németek és a svábok életét ma is végigkíséri a rozmaring, megtalálhatjuk az olyan fontos eseményeknél, mint a születés, az esküvő, a keresztelő vagy a végső búcsú.

A rozmaring gyógyhatásai

A rozmaring levele, virága és illóolaja más-más tulajdonságokkal rendelkezik, a levelében megtalálható flavonoidoknak köszönhetően antioxidáns tulajdonságú. Antibakteriális, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatással is bír, emellett serkentően hat a központi idegrendszerre, javítja a végtagok vérkeringését, és enyhíti az izomfájdalmakat.
Alacsony vérnyomás esetén stimuláló szerként használható.
Ismert étvágyfokozó, illetve emésztést elősegítő hatása is, ezért találkozhatunk vele nehezebb ételek, húsok fűszereként, vagy szélhajtó, emésztést támogató teakeverékekben.
Kiválóan használható a reumás panaszok enyhítésére, idegzsábánál bedörzsölő vagy gyógyfürdőként alkalmazva.

Hogy használjuk a konyhában a rozmaringot

A rozmaring erősen aromás, fűszeres, gyantás, kesernyés fűszernövény, íze kicsit emlékeztet a fenyőre, az eukaliptuszra és a kámforra. Napjainkban talán a legelterjedtebb az olasz és a francia konyhában, ahol különféle húsok, kagyló, rák és mártások ízesítőjeként használják, de egyre népszerűbb flekken- és roston sütéseknél is.

A rozmaring illóolaja a húsfélék tartósítását is kiválóan elősegíti.

Ellenjavallatok rozmaring használata esetén

Belsőleg önmagában ne, vagy csak igen óvatosan használjuk!
Mint oly sok intenzív fűszer esetében, a várandósság idején nem ajánlott a rozmaring túlzott fogyasztása, használata.

Sudárbirtok fűszer és teakínálat

Minden nálunk kapható fűszer- és gyógynövényt magunk termesztünk a birtokon. A szedéstől a szárításon át a csomagolásig az egész folyamat nálunk zajlik, zárt rendszerben, hagyományos technikákat alkalmazva, ezért termékeink magas minőséget képviselnek, illatosak és zamatosak maradnak mindaddig, amíg ételeidbe kerülnek. A nagyipari feldolgozáshoz képest nem alkalmazunk adalékanyagokat, tartósítószereket és színezőanyagokat, nálunk tényleg a valódi fűszereket, teákat kapod, ezért, ha még nem használtad őket, elsőre kicsit érdemes óvatosabban bánnod velük, mint ahogy megszoktad. Sokkal kevesebb is elég belőlük, hogy ugyanazt az ízhatást elérd????

Ha a közelben laksz, gyere el hozzánk saját tárolóedényeddel, termékeink csomagolásmentesen, kimérve is megvásárolhatók.