Home » Knowledge base

Knowledge base

Az év gyógynövénye 2024: bors(os) menta

A gyógyszer- és élelmiszeripar által is népszerű alapanyag, koktélok, édességek ízesítője, az arab konyha nélkülözhetetlen fűszere, és kitűnő gyógynövény is egyben.

Hogyan használd?
  1. a bélrendszer simaizmait lazítja, így görcsös állapotokban, bélpanaszoknál hamar nyújt enyhülést akár tea, akár illóolaj formájában. Mivel fertőtlenítő hatással is rendelkezik, a bakteriális, vírusos bélbetegségek is gyorsabban legyőzhetők vele.
  2. Köptetőként: csökkenti a nyák termelődését a hörgőkben, így a hurutos köhögést gyógyítja.
  3. Fejfájás csillapítására: migrén, vagy frontérzékenység esetén nyújt hűsítő, fájdalom-csillapító érzést.
  4. Figyelem, koncentráció megtartására: autóvezetéskor, hosszabb tárgyalások, iskolai dolgozatok, mentálisan megterhelő feladatok alatt segít ébren maradni, növeli a pulzusszámot, így kávé helyett tökéletes.
  5. Csípések kezelése: a friss levéllel, vagy illóolajjal közvetlenül a bőrre kenve enyhíti a viszketést és a bőrpírt.
Ellenjavallatok:
  1. szív- és érrendszeri betegségek esetén
  2. gyermekeknél 8 éves kor alatt
  3. Epe- és májbetegségek esetén
Ajánlott teáink:
Agyserkentő:
Hapci:

Az vagy, amit megeszel

Habár közhely, mégis igaz: egyre több szemetet fogyasztunk, olyan, nagyüzemi körülmények között előállított ételt, amelyek alapanyagai, adalékanyagai nem nevezhetőek éppen egészségesnek.

Ezért törekszem minőségi alapanyagok vásárlására, és a lehető leghatékonyabban oldom meg a mindennapi főzést. Tudom, könnyen beszélek, hiszen számomra a főzés alkotás, élmény! Vajon miért sajnálja egyre kevesebb ember az időt a minőségi táplálkozásra?

Mert sietünk? Egyfagyasztott pizza elkészítése minimum 20 perc, akár mikrózzuk, akár sütőbe toljuk. Mennyi minden készül el 20 perc alatt? 

Na jó, nem a Wellington-bélszín, de egy zöldséges omlett, vagy egy főzelék simán! Ha pedig tésztára vágyunk, azért sem kell órákat sorban állni.

Térjünk ki egy kicsit az alapanyagokra: hiába a jó minőségű zöldség, vagy hús, ha ízesítésre Na-glutamátot, és egyéb aromákat, sót tartalmazó fűszereket használunk!

Ráadásul, a boltokban kapható fűszerek, fűszerkeverékek nagy része harmadik országból származik, jó ég tudja, milyen körülmények között termesztették, vagy milyen  vegyszereket kapott?

A Fűszerkert az ablakban előadásomban is említettem, hogy nem kell nagy befektetés ahhoz, hogy látványos, egészséges hozzávalókkal oldjuk meg a család, vagy saját ellátásunkat: egy-egy cserép bazsalikom, petrezselyem, vagy kakukkfű amellett, hogy illatos, még látványos is!

És ha nem szeretnénk bíbelődni a fűszerek szárításával, tartósításával, akkor vásároljunk megbízható forrásból! Ha fontos a minőségi alapanyag, legyen ugyanolyan fontos a kiegészítő is!

Jó egészséget!

Zsóka

Fűszerkeverékeink

Házi patika 1. rész - Lázcsillapítás gyógynövényekkel

What can we do for our health throughout the winter?

Our body comes across with lots of pathogens because of the mild winter. Therefore we may quickly catch a cold or the flu in case we don't keep our whole body prepared.

How can we strengthen our body? I have been walking barefoot even in winter for years, gradually getting my body used to the cold, for instance. It took 3 years for me to tolerate colder and colder temperatures.
I recommend consumption of superfoods for those who don't like to be cold (like many of you don't). These foods contain vitamins and trace elements in an ideal form and combination for our body.

tea

Year end is coming

Advent season will soon be here, the autumn crops are already sprouting, the plowed fields are resting.

Winter is the time of passing and reckoning. At this time we also stop and think through the whole year left behind while preparing both our body and soul for Christmas.

The farm does not provide so much work yet, but there still are plants like pumpkin or onion to preserve.

We can make chutney from the pumpkin with a variety of spices like cardamom, chili, cinnamon and cloves, which can then be served alongside delicious roast meat, and jam from the onion, also as a complement to main dishes.

Among the perennial spices, you can still pick rosemary and sage, if they come out, you can even cut them from snidling, and now fresh parsley and celery will be really important. Pesto can be made from any fresh spice, by adding olive oil, garlic and some oily seed, it will last for weeks in the refrigerator.

Pesztó

Starting school with herbs

 

The beginning of the school year in September brings massive change for everyone: calm mornings and relaxing weekdays are over, at least for the children.

How can we prepare for this forthcoming period?

The following herbs can be consumed for both rehydration and remedial purposes...

Folyadékpótlás a kánikulában

Idén nyáron kivételesen tikkasztó hőség van, az enyhet adó esőfelhők csak nagyritkán jelennek meg az égen. A 40 fokos hőséget szervezetünk nehezen tolerálja, a szív-és érrendszerünk jelentős terhelésnek van kitéve.
Az egyik legfontosabb és legnehezebb feladat az izzadással elvesztett folyadék pótlása, hiszen ilyenkor nem csak vizet, de sok elektrolitot is kiválaszt a szervezetünk, amelyeket pótolnunk kell.
A leginkább érintett korosztály a csecsemők, kisgyermekek, akik még nem tudják megmondani, ha szomjasak, illetve a kiszáradás is őket fenyegeti leginkább.
Könnyű, gyors nyári itókákat készíthetünk számukra, a lényeg, hogy ne csak tiszta vizet adjunk, hanem ízesítsük picit, hogy könnyebben fogyasztható legyen!

Mit adhatunk 1-3 éves gyermekünknek?

Kisgyermekkorban lehetőleg kerüljük a túl cukros üdítőket, hiszen pont ellentétes hatást fog kiváltani, még szomjasabb lesz tőle a gyermek. Ajánlom a vízbe a citrusféléket, egyéb idénygyümölcsöt, vagy aszalványt, például a szárított alma, meggy, vagy épp a szilva jól ki tud ázni a vízben, nem kell forrázni, és kellemes ízt ad a folyadéknak. A gyógynövények közül ilyen kis korban a citromfüvet ajánlom, kellemes ízű limonádé készülhet belőle.

 

Folyadékpótlás

Áprilisi tennivalók a kertben

A cikk megírásának éjszakáján esett a hó, ami nem kedvez a már virágzásban lévő fáknak, és éppen bújó növényeknek. Itt, a Szigetközben talán nem volt nagyobb fagy.
Minden évben kérdés, hogy hogyan tudjuk megvédeni fáinkat a fagykártól. A nagyobb gyümölcsösökben ilyenkor füstöléssel, ködösítéssel, öntözéssel védekeznek a mínuszok ellen. A kiskertünkben is van megoldás: ősszel káliumot kijuttatva a fák törzse köré, megvédhetjük a kisebb fagyoktól a növényeinket.
Nem is nagyon veteményeznek itt a környékben előbb, mint április, pontosan a hektikus időjárás miatt. Ezért akinek még tasakban van a borsó, répafélék, hagymagumó, bátran vesse el még, időben vagyunk.
A tél végén vetett palántamagok már szépen nőnek, átültethetjük nagyobb cserépbe őket. Tartsuk még melegen éjszakára, de nappalra már edzhetjük őket a tavaszi levegőn, vagy fűtetlen fóliasátorban!

Hamarosan el lehet kezdeni a fűmag-vetést, a hónap végén már biztosan kedvező lesz hozzá az időjárás.

Évelő gyógynövényeink is kibújtak, elkezdhetjük a tőosztást a citromfűnél, snidlingnél, lestyánnál, mentánál.

Áprilisi tennivalók a kertben

Februári előkészületek: Palántázzunk!

Érezhetően hosszabbodnak a nappalok, többet és szívesebben vagyunk kint a természetben, de amíg nem tudunk rámenni a talajra, érdemes elkezdeni a hosszan kelő növények palántázását!

Ahhoz, hogy biztosan, egyenletesen és egészségesen keljenek ki a magok a földből, szükségünk van néhány óvintézkedésre:

Termesztő közeg megválasztása:  lehetőleg ne válasszuk az otthoni, kerti talajt, mert sok kórokozót tartalmazhat, és meggátolhatja, vagy visszavetheti a mag csírázását, fejlődését!

Palántázzunk

Kiskert januárban

Január első napjaiban megérkezett az első hó, amelynek a gyerekek mellett a gazdatársak is örülnek.
Ahol tartósan megmarad, ott nem kell különösebb gondot fordítani a talajtakarásra, de azokon a helyeken, ahol hamar felszárította a nap és a szél, ott ellenőrizni kell a talaj és a növények állapotát.
Takarást igénylő növényeket nem szabad túl korán elzárni a levegőtől, hiszen befülledhet, és később nagyobb fagykár keletkezhet a növényben. Célszerű tél elején odakészíteni a takarásra felhasznált anyagokat, szalmát, illetve saját magunk által készített sátrat, melyet fóliával, vagy textillel fedhetünk. 

 

Kiskert januárban