Az vagy, amit megeszel
Habár közhely, mégis igaz: egyre több szemetet fogyasztunk, olyan, nagyüzemi körülmények között előállított ételt, amelyek alapanyagai, adalékanyagai nem nevezhetőek éppen egészségesnek.
Ezért törekszem minőségi alapanyagok vásárlására, és a lehető leghatékonyabban oldom meg a mindennapi főzést. Tudom, könnyen beszélek, hiszen számomra a főzés alkotás, élmény! Vajon miért sajnálja egyre kevesebb ember az időt a minőségi táplálkozásra?
Mert sietünk? Egyfagyasztott pizza elkészítése minimum 20 perc, akár mikrózzuk, akár sütőbe toljuk. Mennyi minden készül el 20 perc alatt?
Na jó, nem a Wellington-bélszín, de egy zöldséges omlett, vagy egy főzelék simán! Ha pedig tésztára vágyunk, azért sem kell órákat sorban állni.
Térjünk ki egy kicsit az alapanyagokra: hiába a jó minőségű zöldség, vagy hús, ha ízesítésre Na-glutamátot, és egyéb aromákat, sót tartalmazó fűszereket használunk!
Ráadásul, a boltokban kapható fűszerek, fűszerkeverékek nagy része harmadik országból származik, jó ég tudja, milyen körülmények között termesztették, vagy milyen vegyszereket kapott?
A Fűszerkert az ablakban előadásomban is említettem, hogy nem kell nagy befektetés ahhoz, hogy látványos, egészséges hozzávalókkal oldjuk meg a család, vagy saját ellátásunkat: egy-egy cserép bazsalikom, petrezselyem, vagy kakukkfű amellett, hogy illatos, még látványos is!
És ha nem szeretnénk bíbelődni a fűszerek szárításával, tartósításával, akkor vásároljunk megbízható forrásból! Ha fontos a minőségi alapanyag, legyen ugyanolyan fontos a kiegészítő is!
Jó egészséget!
Zsóka