Kezdőlap » Tudástár

Tudástár

Közeledik az év vége

Hamarosan itt az Advent ideje, az őszi vetések már sarjadnak,  a szántott területek pihennek.

A tél, az elmúlás, a számvetés ideje, ilyenkor mi is megállunk, végiggondoljuk a mögöttünk hagyott esztendőt, illetve készülünk Karácsony ünnepére testben és lélekben egyaránt.

A birtok már nem ad olyan nagyon sok munkát, de még ilyenkor is van növény, amelyeket eltehetünk, pl. a sütőtök vagy a hagyma.

A tökből chutney-t készíthetünk sokféle fűszerrel, kardamommal, chilivel, fahéjjal, szegfűszeggel, melyet aztán finom sült hús mellé tálalhatunk, a hagymából pedig lekvárt, szintén főételek kiegészítőjeként.

Az évelő fűszerek közül továbbra is szedhető a rozmaring, a zsálya, ha kibúkik, még a snidlingből is vághatunk, valamint most lesz igazán nagy jelentősége a friss petrezselyemnek és zellernek. Bármelyik friss fűszerből készíthetünk pestot, olívaolaj, fokhagyma és valamilyen olajos mag hozzáadásával, hűtőszekrényben hetekig eláll.

Pesztó

A téli retek, cékla felhasználásának is most kezdődik igazán a szezonja, a cékla levele is tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, semmiképp ne dobjuk ki, ha egészséges, smoothie, vagy saláta is készülhet belőle, de fermentálhatjuk is, fűszernövényekkel, sárgarépával, káposztával.

Apropó: káposzta! A Vecsésinek hívott változat a Szigetközből terjedt el, a kiváló minőségű öntéstalajokon a mai napig könnyen termeszthető zöldségfélénk közé tartoznak a káposztafélék, a karfiol és a brokkoli is.
Tudták, hogy a káposzta is fermentált étel? Szárazon sózási eljárás, a tartósítás egyik legegyszerűbb formája! Szüleim savanyú káposztájánál jobbat még sehol nem fogyasztottam!

 

A késő őszi hidegekkel együtt a régiek kihasználták a szobában töltött időt: tollfosztás, kukoricamorzsolás, szövés, varrás tették ki a napok nagy részét. A monoton munka közben jól esett beszélgetni, mesélni, így tanultak a fiatalok az idősebbektől.

Az időjósló napoknak évszázados megfigyelésen alapuló hagyományai voltak, amelyek sajnos ma már nem egyértelműen alkalmazhatók a megváltozott időjárás miatt, de néhányuk még ma is ismert:

November 1.

Mindenszentek napja, november elseje, ha szép, tiszta időjárású, azzal havas, hideg telet jósol, az esővel pedig enyhébbet.

November 11.

Márton napja, november 11, ha borús, azzal szürkés telet mutat, ha napfényes, azzal zimankósat. S ha a közelében lévő napokon is napos az idő, akkor “Márton nyara van”, akkor igen kemény hideg tél jön. Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható. Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál. A bornak szent Márton a bírája, tartja a mondás, azaz ilyenkor iható az újbor, más jelentése szerint az őszi időjárás dönti el, hogy milyen lesz a bor. Ezen kívül Márton-napi idő a következő évi márciusi időt is megmutatja.

November 19.

November 19-én, Erzsébet napján, ha esik az eső, akkor enyhe lesz a tél. S nem feledendő, ha Erzsébet megrázza a pöndölyét, azaz ezen a napon esik a hó, akkor karácsonykor is lesz hó.

November 25.

Talán az egyik legismertebb népi jóslat Katalin napjához, november 25-hez kötődik. A mondás szerint, ha Katalin kopog, karácsony locsog. Vagyis, ha Katalinkor fagy, akkor karácsonykor biztosan nem fog.

November 30.

András napján, november 30-án, ha a leszeletelt, besózott, a 12 hónapról elnevezett hagymakarikák kalendáriuma szerint azok a hónapok, amelyeken újév reggeléig elolvad a só, esősek lesznek majd. Egyes tájakon ez a hagymakalendárium Luca napján, december 13-án vagy a karácsonyi éjféli mise után készíttetik.

December 13.

Luca napjához rengeteg népszokás kapcsolódott: a lányok ilyenkor tudták meg a jövendőbelijük nevét, a Luca-széket is ekkor kezdték el, 13-féle fából készíteni, hogy Karácsony napján, aki rááll, megláthassa a boszorkányt.
Ettől a naptól minden nap a következő év adott hónapjának időjárását határozta meg. Ha esett, esős időt vártak arra a hónapra, ha száraz volt, akkor naposat.

A népszokásaink sajnos egyre kevésbé élnek velünk, ételeinkben őrizhetjük még a hagyományainkat: a Karácsonykor asztalra kerülő halászlé, az újévi lencse fogyasztásának szokása máig él, adjuk tovább legalább ezeket az utókornak!

Iskolakezdés gyógynövényekkel

 

A szeptemberi tanévkezdés mindenkinek nagy váltás: vége a nyugodt reggeleknek, pihentető hétköznapoknak, legalábbis a gyermekek részéről mindenképp.

Hogyan készülhetünk fel a ránk váró időszakra?

Folyadékpótlásként és gyógyhatásáért is fogyaszthatjuk az alábbi gyógynövényeket:

Rozmaring:

Az agyi erekre és a memóriára van jótékony hatással, nincs ellenjavallata, már 6 éves kortól fogyasztható a teája. Mivel forrázata nem színez, és nem köszön vissza a fűszerként használt aromás jelleg sem, ezért bátran ízesítsük citrusfélékkel, aszalt gyümölccsel, vagy kiegészíthetjük egyéb gyógynövényekkel is, például bodzával, mentával, csipkebogyóval. 

 

Változatos, nagyon finom nedű készíthető belőle. Serdülőkorban kifejezetten javaslom napi fogyasztását, alacsony vérnyomás esetén!

Menta:
Szinte mindennap használjuk fogkrémben, teában, ízesítésre ezt a gyógynövényünket, azonban csak óvatosan a használatával, hiszen szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek kerülniük kell a fogyasztását! 8 éves kortól fogyasztható a teája, amely élénkít, emeli a vérnyomást és a pulzust.
Kakukkfű:
Immunerősítő, antibakteriális, antivirális hatású, rövid ideig áztatva nem keseredik meg, jól kombinálható más növényekkel, az ízesítéshez használhatunk mézet, gyümölcsöket.
Kasvirág, vagy ismertebb nevén Echinacea:
Betegség-megelőző hatásossága orvosilag bizonyított, külsőleg és belsőleg egyaránt bevált. Huzamosabb ideig (6 hét) történő napi szintű fogyasztását nem javaslom, hetente 1-2 x elegendő fogyasztani belőle a megfelelő hatásért.
Virágok, termések:
Akácvirág, bodzavirág, levendula, ibolya, körömvirág, csipkebogyóé s még számtalan társuk elsősorban ízesítésre, és nem a terápiás hatásukért fogyasztjuk őket.Ehető virágú növényeink többsége meg is festi az italunkat, forrázással, vagy áztatással nyerhetjük ki az aromákat, kitűnő folyadékpótló, kellemesen aromás italok készíthetők belőlük. Különösen a délutáni edzések, különórák közben esik jól fogyasztásuk.
Gyömbér, szegfűszeg, fahéj:
Ázsiából származó növényeinket forrázással használhatjuk fel, mindegyik védi az immunrendszerünket, köhögés, felső-légúti megbetegedések ellen hatékony. Nagyon aromás a forrázatuk, ezért csak nagyon kis mennyiséggel kezdjük a gyermekeknél, ha ízlik nekik, lehet növelni az adagokat. Szintén jól kombinálhatóak a fent felsorolt növényekkel.
Tea ajánlatom 1 hétre:
Felhasználási javaslat: 2,5 dl forrásban lévő vízhez 1 mokkáskanálnyi keverék, 4-5 percig hagyjuk állni, utána szűrjük és máris fogyasztható.
  • Hétfő: kakukkfű tea akácvirággal
  • Kedd: Echinacea tea csipkebogyóval
  • Szerda: rozmaringtea aszalt meggyel
  • Csütörtök: mentatea – ízesítés nélkül, önmagában szeretem fogyasztani, de tehetünk hozzá aszalt almát, szilvát
  • Péntek: körömvirág-gyömbér-csipkebogyó tea

Folyadékpótlás a kánikulában

Idén nyáron kivételesen tikkasztó hőség van, az enyhet adó esőfelhők csak nagyritkán jelennek meg az égen. A 40 fokos hőséget szervezetünk nehezen tolerálja, a szív-és érrendszerünk jelentős terhelésnek van kitéve.
Az egyik legfontosabb és legnehezebb feladat az izzadással elvesztett folyadék pótlása, hiszen ilyenkor nem csak vizet, de sok elektrolitot is kiválaszt a szervezetünk, amelyeket pótolnunk kell.
A leginkább érintett korosztály a csecsemők, kisgyermekek, akik még nem tudják megmondani, ha szomjasak, illetve a kiszáradás is őket fenyegeti leginkább.
Könnyű, gyors nyári itókákat készíthetünk számukra, a lényeg, hogy ne csak tiszta vizet adjunk, hanem ízesítsük picit, hogy könnyebben fogyasztható legyen!

Mit adhatunk 1-3 éves gyermekünknek?

Kisgyermekkorban lehetőleg kerüljük a túl cukros üdítőket, hiszen pont ellentétes hatást fog kiváltani, még szomjasabb lesz tőle a gyermek. Ajánlom a vízbe a citrusféléket, egyéb idénygyümölcsöt, vagy aszalványt, például a szárított alma, meggy, vagy épp a szilva jól ki tud ázni a vízben, nem kell forrázni, és kellemes ízt ad a folyadéknak. A gyógynövények közül ilyen kis korban a citromfüvet ajánlom, kellemes ízű limonádé készülhet belőle.

Nagyobbaknak, kisiskolás kortól már bátran kísérletezhetünk az innivalóval.

Ehető virágszirmok, pl a körömvirág, rózsaszirom, ibolya, levendula, bodzavirág különlegessé és látványossá tudják tenni az egyszerű vizet a kancsóban, így nagyobb eséllyel fog önmagának is tölteni a gyermek.

Folyadékpótlás

A gyógynövények közül ajánlom a rozmaringot, bazsalikomot, kakukkfüvet, 8 éves kor felett a mentaféléket. 1-1 ágat vízbe téve forrázás nélkül, áztatással is elérhetjük a kívánt ízhatást, ehhez 30-35 perc ázási időt javaslok. A rozmaring segíti a vérkeringést, kiváló memória-javító, aki szellemi munkát végez, annak egész napra javaslom kortyolgatását! A bazsalikomnak, pikáns íze mellett nyugtató hatása is van. A kakukkfű jó immunerősítő, a mentafélék pedig élénkítenek, és jó hatással vannak az emésztésre.

A gyermekek mellett az idősebb korosztály is ki van téve a szélsőséges időjárás okozta megterhelésnek.

Citrom és citrusfélék mellett a patikákban kapható, por alapú aszkorbinsavat szoktam ajánlani, így a C-vitamint, és a folyadékot egy lépésben lehet pótolni. Idősebb korban sajnos gyakori a túl kevés folyadékbevitel, ezen több módon tudunk segíteni: levesek, smoothik, gyümölcslevek formájában. A sópótlásról is gondoskodnunk kell, így egy egyszerű zöldséglevessel máris megoldottuk a problémát! Zöldségleveket készíthetünk könnyen, gyorsan otthon is, egy jó turmixgéppel változatos, ízletes itókát állíthatunk elő. Alapja lehet a paradicsom, sárgarépa, bármilyen idényjellegű, lédús zöldféle, amelyet felturbózhatunk friss petrezselyemmel, korianderrel, egyéb, kedvenc fűszerünkkel. Személyes kedvencem a savanyú káposzta, vagy a kovászos uborka leve, amely pont annyira sós, amennyire kell, enyhén savanykás ízű, igazi vitamin- és energia-bomba. Egyre többen ismerik a fermentálási eljárásokat, így friss gyümölcsből is készíthetünk itókát, 1-2 nap alatt fogyaszthatóvá erjed. A megfelelő technika elsajátítása nem bonyolult, az ízekkel pedig szabadon játszhatunk! Az alkoholmentes, ízesített sörök is népszerűek, sokféle ízben kaphatóak, ezekkel is bátran csillapíthatjuk szomjunkat! Együnk sok görögdinnyét, friss uborkát, cukkinit, ezek mindegyike könnyen emészthető, gazdag ásványianyagban és még finom is!

Mire figyeljünk a folyadék-pótlás során?

Fontos, hogy a bevitt folyadék ne legyen túl hideg, mert a szervezetet ugyanúgy megterheli, mint a kánikula! Az ideális hőmérséklet inkább langyos legyen, mint hideg! Kerüljük a cukros, szénsavas üdítőket! Lehetőleg este 7 után már ne fogyasszunk jelentős mennyiségű folyadékot! Inkább többször kevesebbet fogyasszunk, mint egyszerre nagyobb mennyiséget!

Vigyázzunk magunkra és egymásra a nyáron, jó pihenést! Zsóka

Áprilisi tennivalók a kertben

A cikk megírásának éjszakáján esett a hó, ami nem kedvez a már virágzásban lévő fáknak, és éppen bújó növényeknek. Itt, a Szigetközben talán nem volt nagyobb fagy.
Minden évben kérdés, hogy hogyan tudjuk megvédeni fáinkat a fagykártól. A nagyobb gyümölcsösökben ilyenkor füstöléssel, ködösítéssel, öntözéssel védekeznek a mínuszok ellen. A kiskertünkben is van megoldás: ősszel káliumot kijuttatva a fák törzse köré, megvédhetjük a kisebb fagyoktól a növényeinket.
Nem is nagyon veteményeznek itt a környékben előbb, mint április, pontosan a hektikus időjárás miatt. Ezért akinek még tasakban van a borsó, répafélék, hagymagumó, bátran vesse el még, időben vagyunk.
A tél végén vetett palántamagok már szépen nőnek, átültethetjük nagyobb cserépbe őket. Tartsuk még melegen éjszakára, de nappalra már edzhetjük őket a tavaszi levegőn, vagy fűtetlen fóliasátorban!

Hamarosan el lehet kezdeni a fűmag-vetést, a hónap végén már biztosan kedvező lesz hozzá az időjárás.

Évelő gyógynövényeink is kibújtak, elkezdhetjük a tőosztást a citromfűnél, snidlingnél, lestyánnál, mentánál.

A hagymás dísznövényeinket még ne ültessük el, várjuk vele április második feléig!
Áprilisi tennivalók a kertben


A mustár magját is el lehet vetni, talajtakaróként és talajfertőtlenítőként is kiváló. Minden évben a saját magunk által fogott magot vetjük vissza, így biztonságos, vegyszermentes szaporítóanyagunk van.
Ha van a kiskertben komposztáló, már el lehet kezdeni az átrakást. Érdemes évente egyszer, ilyenkor tavasszal megforgatni, hogy a felső részek is elkorhadjanak, illetve a 2-3 éves alsó réteget azonnal használhatjuk a kertünkben.

Jó munkát a kertekben!

Februári előkészületek: Palántázzunk!

Érezhetően hosszabbodnak a nappalok, többet és szívesebben vagyunk kint a természetben, de amíg nem tudunk rámenni a talajra, érdemes elkezdeni a hosszan kelő növények palántázását!

Ahhoz, hogy biztosan, egyenletesen és egészségesen keljenek ki a magok a földből, szükségünk van néhány óvintézkedésre:

Termesztő közeg megválasztása: – lehetőleg ne válasszuk az otthoni, kerti talajt, mert sok kórokozót tartalmazhat, és meggátolhatja, vagy visszavetheti a mag csírázását, fejlődését! – alkalmazásra javasolt közegek: tőzeg, virágföld, vagy ezek keveréke, illetve, amit idén mi is használni fogunk, a kenderrost.

Palántázzunk

Ennek az anyagnak több funkciója is lesz: kiváló nedvszívó, légáteresztő és szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ellenáll a gomba- és baktériumfertőzéseknek, rovaroknak, kártevőknek, komposztálható, teljesen lebomlik.
A kenderrostot méterben fogjuk megvenni, beleterítjük a szaporító-tálcába, vagy cserépbe, alávetjük a magokat. Szabadföldön is használhatjuk, ilyenkor a fagytól is megvédi a növénykéinket.
Termesztő edény:
– biológiailag lebomló a papír tojástartó, vagy a tőzeg ültető-korong, de praktikus lehet az egészben hagyott tojáshéj, vagy a papírhenger is. Környezettudatos gazdálkodóként lehetőség szerint nem használunk műanyag, egyszer használatos cserepeket, vagy poharakat.
– akinek van hozzá kedve, régi újságpapírból origami-poharat is hajtogathat!

A csírázáshoz fontos az egyenletes meleg, 20 C fok körüli hőmérséklet és a megfelelően nedvesen tartott táptalaj!
A palántázáskor ne felejtsük el a feliratokat: a növény pontos nevét, a vetés idejét, és a várható kiültetés idejét feltüntetni! A táblákat magunk is elkészíthetjük, így teljesen környezetbaráttá tehetjük a palántanevelést!
Jó munkát!

Kiskert januárban

Január első napjaiban megérkezett az első hó, amelynek a gyerekek mellett a gazdatársak is örülnek.
Ahol tartósan megmarad, ott nem kell különösebb gondot fordítani a talajtakarásra, de azokon a helyeken, ahol hamar felszárította a nap és a szél, ott ellenőrizni kell a talaj és a növények állapotát.
Takarást igénylő növényeket nem szabad túl korán elzárni a levegőtől, hiszen befülledhet, és később nagyobb fagykár keletkezhet a növényben. Célszerű tél elején odakészíteni a takarásra felhasznált anyagokat, szalmát, illetve saját magunk által készített sátrat, melyet fóliával, vagy textillel fedhetünk. Az igazi, kemény, -10-15 C-os éjszakai fagyok előtt kezdjük el a takarást, és amint melegszik az idő , húzzuk le a növényről.

 

Kiskert januárban

Fontos figyelnünk arra is, hogy a takarás alá ne tudjon beköltözni valamelyik rágcsáló, pl. pocok, vagy egér, mert a fás szárú növényeinkben (rozmaring) komoly kárt tud okozni.
A kertben érdemes megfigyelni az aktuális talajállapotot, hol jelentkezik felfagyás a növények körül, melyik kertrészlet igényel speciális törődést.
A korai magvetések alá már kijuttathatjuk a komposztot, ha szükséges, talajjavítónak kevés hamut, fűrészport, de csak akkor, ha a talaj nem túl nedves! Egyébként ne bolygassuk a felszínt, ne tapossuk feleslegesen!
Ez a legjobb időszak a szerszámaink rendbe tételére is, elő a kapákkal, gereblyékkel, metszőollókkal! A tisztítás mellett mindenképpen végezzünk egy fertőtlenítő lemosást is. A birtokon nem használunk klór-tartalmú szereket, helyette alkoholos-illóolajos oldattal végezzük el a feladatot. Nálunk bevált a citrom, a fahéj és a szegfűszeg illóolaj, amit kiválthatunk ezen növények főzetével is.

Így készítsünk fertőtlenítő oldatot:

1 l forró víz, 3 egész citrom karikára vágva, 1 egész rúd fahéj, 5-6 szem egész szegfűszeg.
Kihűlésig hagyjuk a vízben, leszűrjük, és annyi alkoholt teszünk hozzá, hogy a végeredmény 5 %-os oldat legyen.