Hamarosan itt az Advent ideje, az őszi vetések már sarjadnak, a szántott területek pihennek.
A tél, az elmúlás, a számvetés ideje, ilyenkor mi is megállunk, végiggondoljuk a mögöttünk hagyott esztendőt, illetve készülünk Karácsony ünnepére testben és lélekben egyaránt.
A birtok már nem ad olyan nagyon sok munkát, de még ilyenkor is van növény, amelyeket eltehetünk, pl. a sütőtök vagy a hagyma.
A tökből chutney-t készíthetünk sokféle fűszerrel, kardamommal, chilivel, fahéjjal, szegfűszeggel, melyet aztán finom sült hús mellé tálalhatunk, a hagymából pedig lekvárt, szintén főételek kiegészítőjeként.
Az évelő fűszerek közül továbbra is szedhető a rozmaring, a zsálya, ha kibúkik, még a snidlingből is vághatunk, valamint most lesz igazán nagy jelentősége a friss petrezselyemnek és zellernek. Bármelyik friss fűszerből készíthetünk pestot, olívaolaj, fokhagyma és valamilyen olajos mag hozzáadásával, hűtőszekrényben hetekig eláll.